Geschiedenis van Petzl

Geen outdoorliefhebber die Petzl niet kent. Het Franse familiebedrijf is een legende in de klimsportscene en geliefd bij kampeerders, trailrunners en liefhebbers van bomen en bergen.

De geschiedenis van Petzl start bij oprichter Fernand Petzl. Voor Fernand Petzl is het Chartreusegebergte in het zuidoosten van Frankrijk een droom van een achtertuin. Wandelen, hiken, skiën… daar houdt hij van. Als 17-jarige knaap maakt hij in 1930 voor het eerst kennis met speleologie. Vanaf dat moment is er geen houden meer aan. Elk vrij weekend duikt het Fernand samen met vrienden het grottenstelsel in.

Na twintig jaar door grotten te hebben gekropen, sloot Fernand één hoofdstuk af, om een ander te openen: het verhaal van Petzl, het merk. Fernand ijvert voor een beter georganiseerde aanpak, en die komt er ook. Daarnaast houdt hij zich vanaf 1950 opnieuw bezig met het bedenken en ontwerpen van beter klim- en reddingsmateriaal.

In 1970 begint Fernand op grotere schaal materialen onder zijn eigen naam te produceren. Het aantal innovaties volgt elkaar snel op. De eerste hoofdlamp, het eerste klimharnas… De familie Petzl heeft het maar druk. Het familiebedrijf Petzl groeit. Sinds het overlijden van Fernand in 2003 is het familiebedrijf in handen van zijn zoon Paul. 

Anno 2020 is de ‘hobby’ van Fernand Petzl uitgegroeid tot een wereldspeler in al wat met de klim- en bergsport te maken heeft, van technische uitrusting voor (ijs)klimmers, speologen, via canyoning, professionele hoogtewerkers en reddingswerkers, tot handenvrije Petzl-lampen voor heel uiteenlopend gebruik, alsook hoofdlampen voor trailrunnen, mountainbiken en kamperen toe. Vandaag telt Petzl 750 medewerkers verdeeld over 3 locaties in Frankrijk en 1 in Maleisië.

Missie & visie van Petzl

  • Missie: “Petzl is opgebouwd rond vier pijlers: familiebedrijf, innovatief, industriële uitmuntendheid en in dienst van onze communities.”
  • Visie: “Wij zijn vastbesloten om veiligere plaatsen te creëren.”

Basisfundamenten & toewijdingen van Petzl

Basisfundamenten

  1. Petzl wil altijd ten alle tijden een stabiel familiebedrijf blijven.
  2. Zij blijven innovatie aanmoedigen om de beste oplossingen te bedenken.
  3. Petzl dringt aan op industriële uitmuntendheid met nul defecten als doel.
  4. Zij blijven betrokken bij communities door wereldwijd de beste praktijken te bieden.

Toewijdingen

De veiligheid en tevredenheid van klanten blijft hun topprioriteit. Maar daarnaast streeft Petzl naar een duurzamere toekomst door de impact van hun acties en producten op de planeet en de mensen te controleren en te verminderen.

Petzl heeft projecten gelanceerd om de eigen economische, ecologische en sociale praktijken, evenals de praktijken van hun leveranciers te verbeteren.

Petzl over Condor Safety

“Wij werken samen met Condor Safety omdat het een bedrijf is dat veel technische bagage heeft. Ze zijn zeer service gericht en beschikken over een enthousiast en gemotiveerd team.”

 

General Manager Benelux

Werner Loobuyck