Voorkom vallend gereedschap in 3 simpele stappen
Voorkom vallend gereedschap in 3 simpele stappen

Never Let GoVoorkom vallend gereedschap in 3 simpele stappen

In de bouw is een ongeluk vlug gebeurd. Je werkt elke dag met gereedschap gemaakt om te kloppen, boren, zagen, etc. Bij gebruik let je wel op voor vingers en tenen… maar er schuilt ook gevaar buiten het gebruik van gereedschap.

NLG Tool Tethering System V3
NLG Tool Tethering System V3

Vandaag de dag werken we steeds meer op hoogte. Hierbij is zwaartekracht niet onze vriend. Je bent geen kat met 9 levens, dus je eerste prioriteit zal valbeveiliging zijn. Maar zeker niet minder belangrijk is het voorkomen van vallend gereedschap. Vallende voorwerpen zijn wereldwijd de op twee na grootste oorzaak van dodelijke ongevallen op het werk. Een laag vallend voorwerp kan al een grote impact hebben en deze vergroot exponentieel bij grotere hoogtes. Een voorwerp kan ook afketsen en honderden meters in een willekeurige richting vliegen. Het wordt dan een oncontroleerbaar projectiel en vormt een ernstig risico voor collega’s en voorbijgangers.

Voorkom ongelukken en bevestig je gereedschap in 3 simpele stappen.

Stap 1: Bevestigingspunt

Creëer een veilig en belastbaar bevestigingspunt op je gereedschap. Veel gereedschappen hebben standaard geen bevestigingspunt voor een gereedschapslijn. Onze bevestigingspunten zijn eenvoudig in installatie en gebruik en beschadigen het gereedschap niet. De garantie blijft dus geldig. Condor Safety beschikt over bevestigingspunten in de vorm van tape, riemen, ringen, lussen, holsters en tassen. Verschillende tools hebben nood aan verschillende bevestigingspunten. Hierbij speelt de vorm en het gewicht een grote rol. Alle mogelijke tools kunnen van een bevestigingspunt voorzien worden, van hamers, schroevendraaiers en rolmeters tot gsm’s en tablets.

Stap 2: Gereedschapslijn

Kies het beste gereedschapslijn voor jouw taak. Er zijn verschillende soorten lijnen voor verschillende tools, taken, omgevingen en situaties. Onze gereedschapslijnen zijn gemaakt van singelband, draad of niet-geleidende materialen. Er zijn ook elastische, oprolbare of spiraallijnen in verschillende lengtes. Onze gereedschapslijnen maken het veilig vastbinden van gereedschap gemakkelijk.

Stap 3: Verankeringspunt

Kies het gepaste verankeringspunt tussen een polsband, werkriem of vast punt. Je verankeringspunt moet net zo robuust zijn als de rest van het systeem. Lichtere gereedschappen kunnen worden vastgemaakt aan een polsband, een werkriem of een harnas. Zwaardere voorwerpen moeten worden vastgemaakt aan een sterk, vast punt, zoals een belastbare rail of balk.

Waarom is het beveiligen van gereedschap zo belangrijk?

Mensen realiseren zich vaak niet welke impact een vallend voorwerp kan hebben. Zelfs met enige vorm van bescherming kan het gevolg van een botsing met een vallend voorwerp van relatief gering gewicht dramatisch zijn. Vallende voorwerpen bouwen snel een aanzienlijke botskracht op. Wanneer zij een persoon raken kunnen ze na impact wegstuiteren of het zacht weefsel binnendringen met rampzalige gevolgen. Een veilige uitsluitingszone, die voldoende ruimte laat voor afbuigingen, is zelden praktisch. Met gereedschapslijnen kunnen gevallen gereedschappen veilig worden opgevangen vóór de impact.

→ Onderstaande video van NLG toont wat gebeurt er als je een moersleutel van 3,5 kg van 60 meter laat vallen

Condor Safety in 5 voordelen

  1. Sterk team van 14 specialisten
  2. Scherpe prijzen, door rechtstreeks met de fabrikant te werken
  3. Ruime voorraad in stock
  4. Innovatieve ontwikkelingen
  5. Enkel aanbieden van producten die aan onze strenge normen voldoen

Samen de stappen eens doorlopen?

Wens je meer uitleg bij de verschillende bevestigingspunten, gereedschapslijnen en gepasteverankeringspunten? Kom gerust langs in onze showroom in Menen of neem contact op. Wil je de producten in actie zien? Laat het ons weten en we komen spoedig bij jou langs.