SONY DSC
SONY DSC

Omgaan met de kracht van waterOnze erkende opleidingen waterredding voor hulpdiensten

Goed nieuws voor hulpdiensten die hun reddingstechnieken op het water gevoelig willen bijschaven.

Sinds februari werden 2 van onze opleidingen erkend door het Federaal Kenniscentrum voor de Civiele Veiligheid:

  • Water rescue one technician (16 uur)
  • Water rescue first responder (17 uur)

Daardoor komen deze opleidingen in aanmerking voor de verplichte jaarlijkse 24 uur voortgezette opleiding. Zowel voor professionele brandweermannen als voor vrijwilligers

Opperadjudant en duikinstructeur bij Brandweer Zone Centrum Gent, Gino Hamelink, volgde met enkele collega’s beide trainingen in het kader van hun voortgezette opleiding. “Het opleidingsaanbod op het vlak van waterredding is in Vlaanderen eerder beperkt. We vroegen ons vooraf af of deze opleiding wel een meerwaarde is voor duikers, maar achteraf waren we stuk voor stuk overtuigd”, aldus Hamelink.

Theorie, maar vooral praktijk op de wildwaterbaan in Arras

Bij Condor Safety geloven we in ‘learning by doing’. We integreerden een trainingsruimte in onze winkel om reddingswerken op hoogte aan te leren. Voor reddingswerken op het water moesten we uitwijken naar een geschikte installatie die stormachtige situaties kon simuleren.

Daarom trokken we de grens over, naar Arras in Frankrijk. Daar bevindt zich een kunstmatige wildwaterbaan die vergelijkbaar is met een klasse 2 natuurlijke rivier.

Gino Hamelink raakte onder de indruk van die waterinstallatie: “Aan het begin van de opleiding is het vrij rustig, daarna drijven ze de intensiteit op. Ongelofelijk wat je aankan na enkele dagen training.”

Bescheidenheid is de eerste stap naar veiligheid

De wildwaterbaan leert je vooral aan dat je water nooit mag onderschatten. Zelfs doorgewinterde duikers werden tijdens de opleiding nog eens met de neus op de feiten gedrukt: tegen de natuurelementen valt weinig te beginnen. Maar met gezond verstand en de juiste technieken breng je zelfs reddingsoperaties tijdens overstromingen of noodweer tot een goed eind.

Gino Hamelink bevestigt: “Je kan stromend water je wil niet opleggen. Maar je kan het wel leren gebruiken en de kracht in je voordeel laten spelen. Dat is een kwestie van bescheidenheid en zelfkennis. Na enkele dagen hadden we de technieken onder de knie om slimmer, veiliger en efficiënter reddingsoperaties op het water uit te voeren.”

Meer weten over deze of andere opleidingen?